Ce beneficii legale ai când conduci un autovehicul electric?
Sunt silențioase, sunt prietenoase față de mediu și sunt cel mai căutat gadget. Toată lumea este de parere că cele mai mari avantaje înutilizarea unui vehicul electric sunt gradul redus de emisii de tip ardere, ceea ce în timp va conduce la un mediu înconjurător mai curat, și costurile de încărcare scăzute.
Iată un argument și mai important în favoarea mașinilor electrice: știai că statul român susține achiziționarea de autovehicule electrice? Începand cu anul 2017 statul român oferă nu numai finanțare la achiziționare, dar și reduceri de taxe pentru deținătorii de mașini electrice. Vezi în continuare mai multe detalii.
Prețul unui autovehicul electric
Pe piața auto din România oferta de vehicule electrice include puțin peste zece modele, printre care și nou venitul Nissan LEAF. Prețurile pentru un autovehicul electric nou încep de la 12.000 euro și ajung până la peste 30.000 euro. Vestea buna este că cei interesați de achiziționarea unui automobill electric sau electric hibrid pot beneficia de ajutor financiar de până la 10.000 euro, prin programul guvernamental Rabla Plus. Actul legislativ care susține această finanțare este elaborat de către Ministerul Mediului și, pentru anul în curs, a intrat în vigoare pe data de 26 martie 2018. Autoritățile vor acorda un singur ecotichet pentru fiecare mașină electrică cumpărată, însă o persoană fizică va putea folosi un singur ecotichet pe an..
Programul Rabla Plus se desfasoară pe perioada 2017 - 2019, iar înscrierile în program se încheie pe 28 septembrie 2018.
Impozite zero pentru vehiculele electrice
Conform Codului Fiscal în vigoare, autovehiculele acționate electric sunt exceptate de la impozitele auto. Gramatical, "autovehicule acționate electric" includ și autovehiculele hibrid, însă prevederile legale referitoare la impozitele auto menționează doar o reducere a sumei impozitate pentru acest tip de automobile.
Deținătorii de mașini hibrid pot beneficia de o reducere cu până la 50% din sumele impozitate, pentru motoarele de peste 22000 cm cubi.
Transportul în comun devine “verde”
Regiile autonome de transport public și societățile private de transport în comun, inclusiv firmele de taximetrie vor contracta începând cu anul 2020 autovehicule acționate electric în proporție de 30% din necesarul de achiziții. Proiectul de lege este discutat în cadrul Guvernului, împreună cu Asociația Constructorilor de Automobile din România și Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile.
Mai multe state europene au înaintat proiecte de lege prin care încurajează înlocuirea cât mai rapidă a parcului auto cu vehicule acționate electric. State precum Franța, Marea Britanie și Norvegia vor să interzică vânzarea de mașini pe benzină sau diesel până cel târziu în 2040. În Parlamentul olandez deja se discută despre aprobarea unei legi care să interzică vânzarea de motoare noi pe baza de carburant fosil după anul 2025.
În afara continentului european, în India, se dorește ca toate autovehiculele vândute începând cu anul 2030 să fie electrice. Mai mult, în Noua Zeelandă deținătorii de autovehicule electrice sunt scutiți de la plata taxelor pentru drumuri.
De asemenea, China dorește să devină statul cu cea mai rapidă adopție de autovehicule acționate în totalitate electric (BEV). Guvernul chinez implementează mai multe soluții în acest sens. De exemplu, până în anul 2020 vor opera peste 500.000 de stații de încărcare pentru mașini electrice pe teritoriul Chinei, iar numărul lor va crește exponențial.
Reducerea emisiilor de CO₂ este o problemă adresată din ce în ce mai mult la nivel mondial, prin înlocuirea autovehiculelor cu motoare pe bază de carburant fosil cu cele acționate electric. În România numărul de achiziții de automobile electrice a crescut în primele 9 luni ale anului 2017 cu 171%, adică 239 de unități livrate.
MEDIU ÎNCONJURĂTOR
Descoperă aici toate informațiile necesare unu șofer despre mediul înconjurător.
Mentenanță
Descoperă aici toate informațiile necesare unu șofer despre mediul mentenanța vehiculelor electrice.